четверг, 4 марта 2010 г.

kalurite muuseum.

Pranglisaarte Muuseum

Pranglisaarte Muuseum on eraõiguslik muuseum, mis tegutseb SA Rannarahva Muuseum võrgustikus. Muuseum kajastab Prangli saarte (Suur-Prangli ja Väike-Prangli ehk Aksi) kalurite elu ning tegevust, lisaks jalutuskäigud mööda vana külateed, sadamad, kohalik külaelu – need loovad külastajale unustamatu mulje ühest Eestimaa väikesaarest.

2009. a. suvel avati Prangli saarel Lääneotsa külas Pranglisaarte Muuseum.

Muuseumi loomise idee sai alguse juba 2003 aastal. Toona oli idee, aga puudusid vastavad ruumid ja kohalikud eestvedajad. Mitmeid aastaid arutati erinevaid koostöövorme ja võimalusi. 2008. aastal sõlmiski SA Rannarahva Muuseum kahe saarel tegutseva muuseumi loomisest huvitatud MTÜ-ga koostööleppe Pranglisaarte Muuseumi asutamiseks Lääneotsa külla. Lepingus on ette nähtud ekspositsioonid kahes talus – Vanani talus muuseumihoone-näitustemaja ja Mardi talus ajaloolised võrgukuurid.

Juba talvel alustati Vanani talu hoovile hoone projekteerimist. Hoone materjal – vanad seinapalgid ja uksed-aknad veeti kevadel laevaga Pranglisse üle. Talu peremees Tae Laurand ja perenaine Carmen Ott nägid mitu kuud tublisti vaeva ja hoone muudkui kerkis. Avamispäevaks polnud veel kõik pisitööd valmis, aga töö jätkub.

Vallavanem Haldo Oravas, kes ka suviti ka ise Pranglis elab, pidas avakõne ja lootis, et sellest hoonest kujuneb saare mälutempel, nn puust mälupulk, kuhu põnev Prangli ajalugu koondub ja saarekülalistele end tutvustama hakkab. Kultuuriministeeriumi rahvakultuuri nõunik ja SA Rannarahva Muuseum nõukogu liige Eino Pedanik märkis oma sõnavõtus, et muuseumi avamise päev on eriline veel selle poolest, et muuseum avati muuseumiaastal ja ERM-i 100ndal sünnipäeval, mistõttu on edaspidi seda väärikat sündmust lihtne meenutada.
Peale mitmeid õnnitlusi ja pidukõnesid suunduti hoonet ametlikult avama. Seekord ei lõigatud linti läbi. Nagu ühele kalurikülale kohane, võtsid vallavanem Haldo Oravas, Kultuuriministeeriumi nõunik Eino Pedanik ja muuseumi juhataja Carmen Ott välja oma kalarookimise noad ja lõikasid läbi võrguköie.

Muuseumis saab tutvuda pranglilaste elu-olu tutvustava väljapanekuga.

Комментариев нет:

Отправить комментарий


Постоянные читатели

Архив блога