четверг, 4 марта 2010 г.

Puhkus rannas

Rannahooaeg kestab Eestis juunist septembrini, parim aeg on aga südasuvel, juulis ja augustis.

Juulis ja augustis on rannad täidetud päevitajatega ning Pärnu, Eesti suvepealinn, on üheks peamiseks vaatamisväärsuseks. Enamik avalikest randadest on liivased ning keskmine veetemperatuur on 18°C. Siseveekogudes ja mõningates madalamates lahtedes on vesi veelgi soojem ning ideaalne lastega reisivate perekondade jaoks.

Reeglina pakuvad rannad ka toitlustust ning rannavarustuse rendivõimalust. Enamikul neist on oma mänguväljakud kiikede, liumägede ja erinevate ronimisvõimalustega. Populaarseimad rannad nagu Pärnu rand ja Pirita rand Tallinnas on varustatud ka jalg- ja võrkpalliväljakutega neile, kes eelistavad omavaba aega aktiivsemalt veeta.

Ujumise turvalisuse tähistamiseks kasutatakse randades lippude süsteemi. Roheline lipp tähendab, et ujumine on turvaline. Kollane lipp annab teada, et ujumine ei ole soovitatav, kuid enda vastutusel siiski lubatud ning punane lipp keelab ujumise täielikult. Ametlikel randadel on suviti varajastest hommikutundidest hilise õhtuni tööl ka vetelpäästjad.

Eesti saared pakuvad oma puutumata looduse ja igapäevasest kärast eemale jääva maalähedusega märkimisväärselt erinevat rannakogemust. Kui otsid aga täiesti uusi kogemusi, proovi ujumist rabajärvedes, kus vesi on uskumatult puhas.

Ruhnu saarel asuvat Limo randa nimetatakse „laulva liivaga rannaks“ ning peetakse üheks ilusaimaks Eestis.

Nudistidel on võimalik kasutada spetsiaalseid randu Pirital, Narva-Jõesuus ja Pärnus. Pärnu rannal on ka eraldi rannariba, mis on mõeldud ainult naistele. Nudistidele mõeldud rannaalad on alati vastavalt märgistatud.

Комментариев нет:

Отправить комментарий


Постоянные читатели

Архив блога