четверг, 4 марта 2010 г.

tagasi

Surf ja purjelauasport

Hoolimata sellest, et me maailma surfikaardile mahtuda ei taha, pakub Eesti rannik surfisõpradele palju põnevat.

Eestis on 5000 lohesurfi entusiasti. Lisaks neile aga suur hulk inimesi, kes tahaks - ent ühel või teisel põhjusel seni tihanud pole - seda proovima minna.

Rannikuäärne vesi on Eestis üldiselt madal, samuti ei ole siinne lainekõrgus maailma surfiparadiisidega võrreldav - nii et algajaile on Eesti ideaalne sihtkoht.

Et sõita purjelauaga, ei ole vaja merd või kuupäevaliselt paigas hooaega – seda saab teha ka järvedel. Populaarsed kohad on näiteks Harku järv Tallinnas, Võrtsjärv ja Peipsi järv Lõuna-Eestis. Talvel on Eestis avatud jääsurfirajad, mis annab surfamisele hoopis uue meki.

Lainelauaga sõitmine ja kehasurf ei ole Eestis laialt levinud, kuna lained on üsna väiksed ja ideaalset ilma selleks on vähe.

Vajalikku varustust saab rentida erinevatelt teenusepakkujatelt rannaäärsetes sadamates, samuti surfiklubidest ja järveäärsetest puhkekeskustest.

Surfamine on sport, mida võivad nautida kõik, nii vanad kui noored, aga see eeldab teatud füüsilist vormi ja osavust. Algajatele organiseeritakse regulaarselt koolitusi ja enne, kui sind merele lubatakse, pead sa olema vähemalt ühe algajate koolituse läbinud.

Parim aeg Eestis purjelauaga sõitmiseks on hiliskevad (aprill) või varajane sügis (september).

Parimad kohad, kus Eestis surfata:

  • Ristna (Hiiumaa). Tuntud surfiparadiisina. Ristna on äärmiselt populaarne kogenud surfarite hulgas, kuna seal on pidevalt tugevad tuuled. Ristnas saab laenutada varustust ja läbida koolitusi.
  • Vääna-Jõesuu (25 km Tallinnast). Kaunis rand väga heade tuultega.
  • Roosta puhkeküla (Haapsalu lähistel, 115 km Tallinnast) on ideaalne valik pikemaks surfipuhkuseks algajatele. Suvel on avatud surfikool ning saab rentida ka varustust.
  • Rannad Tallinnas ja Pärnus sobivad paremini kesktaseme surfajatele. On võimalik rentida varustust ja võtta surfitunde, näiteks Pirital või Harkus.
  • Kaberneeme sadamas (30 km Tallinnast) on kaunis rand ja suurepärane vaade üle pisikeste saarte ja ajalooliste kalurikülade. Olemas on kapurjelauavarustuse rent.
  • Saaremaal on oma surfikool. See on suurim saar Eestis, uhke oma kultuuri ja traditsioonide üle. Kurikuulsaimad Eesti viikingid on pärit just Saaremaalt ning „pikk ja blond“ on siin jätkuvalt levinud etniline tüpaaž.

Kui sa tahad veeta kolm-neli päeva kaunis looduses koos teiste Eesti surfarite ja surfiarmastajatega, siis avaneb selleks sobiv võimalus iga-aastases Nivea surfilaagris või lohesurfaritele mõeldud Kitecampis.

Комментариев нет:

Отправить комментарий


Постоянные читатели

Архив блога