четверг, 4 марта 2010 г.

Purjetamispuhkus Eestis

Eesti on ideaalne koht purjetamiseks: siin on üle 3700 kilomeetri rannajoont, lugematul hulgal lahtesid, abajaid ja rohkem kui 1500 saart ning laidu.

1980. aastal peeti Tallinnas olümpia purjeregatt. Sellest ajast on Eesti erinevatel olümpiatel võitnud neli hõbe- ja kaks pronksmedalit veespordi aladel.

Eestlased on end alati mererahvaks pidanud ning purjetamine on väga armastatud spordiala. Esimene purjevõistlus peeti 1883. aastal Pärnu jõel ning purjetamine jõgedel on jätkuvalt populaarne. Enamasti seilatakse suurematel jõgedel, nagu Emajõgi või Pärnu jõgi.

  • Emajõgi ühendab omavahel kahte suurimat järve Eestis: Peipsit (suuruselt neljas järv Euroopas) ja Võrtsjärve ning voolab läbi Tartu linna. Purjetama minnes tasub kindlasti külastada peipsiäärseid vanausuliste külasid, Tartus õhtustada ning Võrtsjärvel kala püüda.
  • Pärnu jõgi voolab, nagu nimigi ütleb, läbi kuurortlinna Pärnu otse merre ning sealt saab edasi seilata Ruhnu ja Kihnu saartele, kus väärtustatakse vanamoodsat elulaadi ja vanu traditsioone.

Parim aeg purjetamiseks on muidugi suvel, mil päevavalgust jagub kuni 20 tunniks ööpäevas ning ka ööd on üsna valged.

  • Ehk tasuks järgmist jaanipäeva hoopis merel tähistada? Rannikuala on populaarne pidutsemise ja lõkete tegemise koht ja tuhanded lõkked pakuvad rohkesti silmailu ka veepealt vaatajaile.
  • Juuli on aasta kuumim kuu ja sel ajal peetakse suurem osa suvistestfestivalidest ja üritustest - jahiga ringi rännates saad erinevates sadamates kohaliku elu ja traditsioonidega kiiresti ja mugavalt tutvust teha.
  • Augustis ja septembris loovad põneva õhustiku äikesetormid. Sel ajal on parim seilata mööda Emajõge – sügisel toimuvad peipsiäärsetes külades iga-aastaseid sibula- ja kalalaadad.

Kui sa oled huvitatud merel purjetamisest, soovitame sul kindlasti Eesti väikesaari avastama suunduda (näiteks Prangli, Naissaar, Kihnu, Vormsi, Ruhnu, Osmussaar, Pakri saared). Tegu on põnevate sihtkohtadega, mis sobivad nii loodus-, kultuuri- kui ka ajalooarmastajatele ja seiklejatele ja pakuvad üllatusrõõmu neilegi, kes Eestis palju ringi rännanud.

Loomulikult ei ole kõik meie 1521 saarest inimasustusega. Romantilisest eraldatusest unistades (või Robinsoni elulaadi proovida tahtes) tasub silm just kõige pisematel saartel hoida: peale lindude ei ole enamikul neist seltsi karta. Reisiaeg vali pesitsusperioode silmas pidades ja püüa looduse tasakaalu võimalikult vähe häirida!

  • Pärnus ja Tallinnas on võimalik rentida jahte ja mootorpaate koos meeskonnaga.
  • Kõik meresõbrad on igal aastal oodatud Tallinna Merepäevadele. Sel ajal toimub linnas palju merega seotud üritusi ja võib uudistada haruldasi Eesti ja Skandinaavia veesõidukeid.

Комментариев нет:

Отправить комментарий


Постоянные читатели

Архив блога